Ένας όμορφος ορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 920 μέτρων στην Κοζάνη στις νότιες πλαγιές της κορυφής Βέλλια του Άσκιου (Σινιάτσικου) όρους, πάνω από την κοιλάδα του Αλιάκμονα και μόλις 28 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης ξεχωρίζει κυρίως για τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά του χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην περιοχή.
Πρόκειται για την γραφική Σιάτιστα με τα λιθόστρωτα καλντερίμια που διασχίζουν τις γειτονιές στις οποίες εντυπωσιάζουν τα πολλά μεγαλόπρεπα σπιτικά των πλούσιων εμπόρων και οινοποιών του 18ου και του 19ου αιώνα.
Αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στη Σιάτιστα είναι τα αρχοντικά της, χτισμένα από περιπλανώμενες συντεχνίες (συνάφια) Ηπειρωτών και Μακεδόνων μαστόρων. Τριάντα περίπου απ’ αυτά σώζονται ακόμη.
Η ιστορική αυτή κωµόπολη της Δυτικής Μακεδονίας, προσφέρεται (υπό κανονικές συνθήκες…) για ταξίδια όλο το χρόνο.
Το θαυµάσιο σκηνικό, με κυριάρχο στοιχείο τα ανεπανάληπτα αρχοντικά (πολλοί Σιατιστινοί πλούτισαν επί Τουρκοκρατίας από το εµπόριο), οι ιδιαίτερες τοπικές παραδόσεις και γιορτές όπως τα Μπουµπουσιάρια, και ένα φυσικό περιβάλλον, αριστούργημα που προσφέρεται για περιπάτους, ιππασία, ορειβασία και πολλές ακόµη δραστηριότητες με φόντο το όρος Άσκιο είναι αυτά που κάνουν τον οικισμό να ξεχωρίζει.
Οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι, τιµούν και διατηρούν τις παραδόσεις τους και θα νιώσετε αμέσως καλοδεχούμενοι.
Η ιστορία της Σιάτιστας.
Η σημερινή Σιάτιστα είναι νεότερη κωμόπολη και για τον πρώτο συνοικισμό δεν υπάρχει κανένα γραπτό μνημείο που να αναφέρει την κτίση του. Από την παράδοση μόνο γνωρίζουμε ότι στην περιοχή κάλυπταν απέραντα δάση, άρα ήταν περιοχή πλούσια σε βλάστηση που δεν ήταν δυνατό να μείνει ανεκμετάλλευτη από τους βοσκούς της εποχής.
Έτσι κοντά στις πηγές “Βρέτος”, “Ψαρά” και “Τσιποτούρα” που σώζονται ασήμαντα ίχνη συνοικισμού, έφτιαξαν οι βοσκοί καλύβες που τις ονόμασαν “καλύβια”, ονομασία που δίνεται συχνά στα χωριά που μένουν τσοπάνηδες.
Η κτίση της Σιάτιστας έγινε πιθανόν τον 15ο αιώνα, πιθανότατα μετά την τουρκική κατάκτηση και κάτω από περιστάσεις που τις επέβαλλε η ανάγκη και ο φόβος. Στα χρόνια του Σουλτάνου Μουράτ του Α΄ οι Τούρκοι Κονιάροι κυρίευσαν όλη σχεδόν τη Μακεδονία και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλία και τη ΝΔ. Μακεδονία, κατέλαβαν και τη γόνιμη και εύφορη πεδιάδα των Καραγιανίων και έτσι πολλοί χριστιανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές και να σκαρφαλώσουν στα βραχώδη υψώματα της Σιάτιστας, μέρος οχυρό, ασφαλές και απόκρυφο για να προστατευτούν και να διαφυλάξουν την πίστη τους, την εθνική τους ταυτότητα και την ελευθερία της συνείδησής τους. Οι κάτοικοι αυτοί εγκαταστάθηκαν αρχικά στην κάτω συνοικία που ονομάζεται μέχρι σήμερα Γεράνεια.
Αλλά και κάτοικοι των γύρω μικρών χωριών, μη μπορώντας να αντέξουν τις λεηλασίες και την βιαιότητα των Κονιάρων και αργότερα των Τουρκαλβανών, κατέφυγαν στα κρησφύγετα της Σιάτιστας, δημιουργώντας το δεύτερο συνοικισμό, τη Χώρα.
Σαν αρχαιότερη συνοικία θεωρείται η Γεράνεια, κρίνοντας από τον τρόπο που μιλιέται το τοπικό ιδίωμα, το οποίο είναι λιγότερο επηρεασμένο από την κοινή νεοελληνική. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί και η ύπαρξη της αρχαιότερης σωζόμενης εκκλησίας, της Αγίας Παρασκευής.
Μεταξύ των δύο συνοικιών υπήρχε πάντα μία αντιπαλότητα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσαν δύο ξεχωριστές συνοικίες που οι κάτοικοί τους συχνά έφταναν σε μεγάλους τσακωμούς μεταξύ τους.
Γνωρίστε επίσης τη Χρυσαυγή: Το χωριό “έκπληξη” της Κοζάνης & την άγνωστη ιστορία πίσω από το όνομά του!
Ένα χωριό “έκπληξη” θα συναντήσουν οι επισκέπτες στο νομό Κοζάνης και σε απόσταση 30 λεπτών από την πόλη των Γρεβενών, που μας προσκαλεί να το γνωρίσουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του αρχιτεκτονική αλλά και για την άγνωστη ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομά του!
Το χωριό Χαραυγή είναι χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων στην Κοζάνη και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Μάλιστα αν βρεθείς εκεί είναι και μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψεις την πιο ανατρεπτική, ζωντανή και ανεξερεύνητη πόλη της Ελλάδας!
Τα υπέροχα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια του που είναι χτισμένα από ντόπιους μαστόρους και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής αποτελεί, επίσης, το σχολείο του χωριού που χτίστηκε το 1925, αλλά και η επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην πλατεία του χωριού, που χρονολογείται από το 1866.about:blank
Οι 10 top χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα – Γραφικά χωριά, χιόνια & θαλπωρή στο τζάκι! (βίντεο)
Η άγνωστη ιστορία πίσω από την ονομασία
Η Χαραυγή είναι ένα ιστορικό χωριό, με αιώνες κατοίκησης. Η ονομασία του κρύβει πίσω της μια παράδοσξη ιστορία που μας γυρνάει στο 1830. Ο μπέης Αλή Κούκο, που κυριαρχούσε στην περιοχή, δολοφονήθηκε από τους κατοίκους του χωριού εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων που είχε.Καστράκι: “Βυθισμένο” στους βράχους των Μετεώρων – Απόκοσμη ομορφιά!
Ήθελε να παραδίδουν στον ίδιο κάθε νύφη, ώστε να περνάει μαζί του την πρώτη νύχτα του γάμου της! Η επόμενη μέρα από τη δολοφονία του χαρακτηρίστηκε ως “χρυσή αυγή”, από όπου και προέκυψε η ονομασία Χρυσαυγή του χωριού.
Καλλονή Γρεβενών: Ένα πανέμοφο ορεινό χωριό… όνομα και πράγμα που θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό!
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά των Γρεβενών. Η Καλλονή είναι… όνομα και πράγμα, θυμίζοντας κινηματογραφικό σκηνικό με τα πετρόχτιστα σπίτια της και τα γραφικά της σοκάκια.
Χωριό σε κινηματογραφικό σκηνικό
Ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά των Γρεβενών είναι η Καλλονή που μπορεί άνετα να παινεύεται για το κάλλος της, καθώς σπίτια και καλντερίμια είναι πετρόκτιστα, διατηρώντας την αρχιτεκτονική παράδοση του παρελθόντος. Μάλιστα οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης του θυμίζουν εύκολα κινηματογραφικό σκηνικό!
Για τους λάτρεις της Πίνδου, η Καλλονή αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο, αφού από εδώ θα ξεκινήσετε για να γνωρίσετε τη Βάλια Κάλντα αλλά και το χωριό της Σαμαρίνας, το χωριό της Πίνδου που είναι χτισμένο ανάμεσα σε πυκνά δάση και το “ψηλότερο” στα Βαλκάνια! Εδώ θα δείτε επίσης τη μοναδική εκκλησία όπου ένα δέντρο μεγαλώνει στο εσωτερικό της.Wengen: Λέγεται ότι είναι το ομορφότερο χωριό της Ευρώπης! Δείτε το μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες
Ένα από τα πλέον όμορφα και γραφικά χωριά, η Καλλονή δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν… Ακόμα και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Θέλετε στα καφενεία και τα ταβερνάκια της πλατείας, με τοπικές λιχουδιές και κρασιά ντόπιας παραγωγής;
Θέλετε με τους περιπάτους στο χωριό αλλά και στη φύση; Θέλετε με τα παραδοσιακά προϊόντα που θα πάρετε μαζί σας φεύγοντας; Όλα οδηγούν στην Καλλονή!
Χωριό με ομορφιά & παράδοση
Οι ντόπιοι αγαπούν ιδιαίτερα το χωριό τους και το φροντίζουν σαν τα μάτια τους. Μάλιστα έχουν δημιουργήσει ένα λαογραφικό μουσείο με παλιά αντικείμενα και εργαλεία, που προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου.
Αξίζει, φυσικά, να αναφέρουμε την τοπική γαστρονομία των Γρεβενών, που στηρίζεται αρκετά στα μανιτάρια, τα οποία μετέχουν σε πολλές συνταγές και αποτελούν σήμα-κατατεθέν και του εν λόγω χωριού. Δοκιμάστε ό,τι μπορείτε σε πιάτα και θα ενθουσιαστείτε!
Πηγή: travelstyle.gr