Είναι γεγονός πως ό,τι τρώτε επηρεάζει το σώμα αλλά και το μυαλό και τη διάθεσή σας. Όταν καταναλώνετε τροφές που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου, τότε προκαλείται το «brain fog», δηλαδή αυτή η «ομίχλη του νου», η οποία μπορεί να επιβραδύνει τα αντανακλαστικά και να μειώσει την ικανότητα της διαύγειας. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να απαλλαγείτε, αλλάζοντας τη διατροφή σας.
Πρωτεΐνη
Αναμφισβήτητα, το πρωινό γεύμα είναι καθοριστικό, καθώς από αυτό εξαρτάται η διάθεση αλλά και η μεταβολική λειτουργία του οργανισμού. Η πρωτεΐνη αποτελείται από σημαντικά αμινοξέα που ενδυναμώνουν τους μυς, τα όργανα και τις ορμόνες του ανθρώπου. Επίσης, βοηθάνε στην παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, ορμόνες που ελέγχουν τη διάθεση και τη μνήμη. Στα πρωινά γεύματα είθισται να καταναλώνουμε περισσότερους υδατανθράκων και τροφές που περιέχουν αρκετή ζάχαρη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πρόσληψη πρωτεΐνης, πράγμα που είναι λανθασμένο. Γι’ αυτό, εάν θέλετε να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνήθειες, τότε κάντε μία στροφή προς τα πρωτεϊνούχα γεύματα, και επιλέξτε αυγά, γιαούρτι, γαλακτοκομικά προϊόντα και ωμούς ξηρούς καρπούς.
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία ονομάζονται «καλοί» μικροοργανισμοί, επειδή ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό σύστημα. Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε κάποια τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής είναι παρόμοια με τα προβιοτικά που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο μας.
Βιταμίνη Β
Η βιταμίνη Β γεμίζει το σώμα και τον οργανισμό με ενέργεια και ενισχύει τον μεταβολισμό. Το σώμα μας από μόνο του δεν αποθηκεύει τη βιταμίνη Β, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κόπωση και αυξημένη σύγχυση, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να την προσλαμβάνουμε μέσω των κατάλληλων τροφών. Μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δυνατή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος, όπου ο οργανισμός έχει ανάγκη από ισχυρές τροφές που θα ενεργοποιήσουν το ανοσολογικό σύστημά του. Σε αυτές σημειώστε τα σπανάκι, πράσινα λαχανικά, φασόλια, ψωμί ολικής άλεσης, αυγά και γάλα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ετοιμάσετε μία ομελέτα με σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά της αρεσκείας σας ή scrambled eggs πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί του τοστ ολικής άλεσης.
Μαύρη σοκολάτα
Όσο πιο μεγάλη η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο το καλύτερο. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή. Πρόκειται για ένα είδος αντιοξειδωτικού συστατικού, το οποίο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, τη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου στον εγκέφαλο και τη δημιουργία ευχάριστης διάθεσης και ψυχολογίας. Το κακάο, επίσης, διαθέτει μικρή ποσότητα καφεΐνης, η οποία προσδίδει ενέργεια και καταπολεμά οποιοδήποτε αρνητικό μοτίβο του εγκεφάλου. Σε αντίθεση με τη σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα, η μαύρη σοκολάτα διαθέτει πολύ λιγότερη ζάχαρη. Ταυτόχρονα, η διαφορά τους εντοπίζεται και στο γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερο μαγνήσιο, το οποίο βοηθάει στη χαλάρωση των μυών και στην παραγωγή ντοπαμίνης -η ορμόνη της χαράς.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Οι τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα είναι αυτές που προσφέρουν τη μακροχρόνια ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και εξασφαλίζουν, επομένως την υγεία του. Τέτοια τρόφιμα είναι ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, οι αντζούγιες, η πέστροφα, το σκουμπρί και η ρέγγα. Σίγουρα θα θυμάστε, όταν ήσασταν μικρά παιδιά και οι γονείς σας σας πίεζαν να φάτε ψάρι, ξεκινώντας το καθιερωμένο τους κήρυγμα για το πόσο ωφέλιμο είναι. Τα ψάρια και ειδικότερα τα λιπαρά ψάρια αποτελούν την πιο κλασική υπερτροφή για διαύγεια και αποφυγή της γήρανσης του εγκεφαλικών κυττάρων. Για να κατακτήσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα εντάξετε το ψάρι στο διατροφικό σας πρόγραμμα πάνω από 3 φορές την εβδομάδα.