Απόκριες 2019! Οι top 15 προορισμοί για να περάσετε όμορφα!

Και φέτος τις Απόκριες ετοιμάζουμε βαλίτσα για να ταξιδέψουμε ανά την Ελλάδα! Δείτε τη λίστα της Skyscannerμε τους 15 top προορισμούς, που είναι ιδανικές επιλογές για μια ολιγοήμερη απόδραση τις Απόκριες.

1. Πάτρα

Πάτρα, Πελοπόννησος, Ελλάδα

Πατρινό καρναβάλι 2019! Μπορεί ο τελάλης να έχει βγει ήδη στους δρόμους να ανακοινώσει την έναρξη του μεγάλου Πατρινού Καρναβαλιού το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, ωστόσο το πάρτι θα ανάψει για τα καλά το τελευταίο παρασκευοσαββατοκύριακο του Μάρτη (έως 10/3/19)!

Ιnfo: Την Παρασκευή το βράδυ παρακολουθήστε την Παρέλαση των Αρμάτων στο κέντρο της πόλης. Το Σάββατο το απόγευμα μη χάσετε την Ποδαράτη Παρέλαση.

Πάτρα, Πελοπόννησος, Ελλάδα

Την Κυριακή επικρατεί ξέφρενος ενθουσιασμός στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού και αργότερα το βραδάκι στην τελετή λήξης με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στον μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι με τη συνοδεία πυροτεχνημάτων που θα φωτίσουν τον ουρανό της Πάτρας!

2. Ρέθυμνο

Το παλιό ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, Κρήτη

Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι για πάντα!

Το φετινό μεγάλο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι – ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα στην Ελλάδα – περιλαμβάνει ένα σύνολο εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν, όπως κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς (έως 10 Μαρτίου 2019)!

Στα highlights είναι: η αναβίωση της παραδοσιακής Κρητικής Καντάδας και το μεγάλο Κρητικό Γλέντι στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη την Παρασκευή. Η Παιδική Παρέλασητο Σάββατο το μεσημέρι, αλλά και η Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου, που θα καταλήξει σε συναυλία στην πλατεία Μικρασιατών. Και, τέλος, η μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων, με εκκίνηση από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου. Ηighlights αποτελούν η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου πάνω στην παραλία και η Τελετή Λήξης, συνοδευόμενη από ένα φαντασμαγορικό show με πυροτεχνήματα. Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις συνοδεύονται επίσης από μεγάλη συναυλία και street party.

3. Χαλκίδα

Ένα καρναβάλι εν πλω μέσα στον Ευβοϊκό!

Το Θαλασσινό Καρναβάλι στη Χαλκίδα είναι το μοναδικό θαλασσινό καρναβάλι στην Ελλάδα και προσφέρει ένα πολύ διαφορετικό και όμορφο αποκριάτικο θέαμα. Μετά την «Τιτανομαχία στον Ευβοϊκό» το 2017 και τα «Χρονικά της Τροίας» το 2018 αναμένουμε να δούμε τι θα μας παρουσιάσει η Χαλκίδα για το φετινό καρναβάλι. Μην το χάσετε!

Ο θεσμός του Θαλασσινού Καρναβαλιού της Χαλκίδας ξεκίνησε το 2016 με τους πειρατές να προσπαθούν να καταλάβουν το Στενό του Ευρίπου. Δείτε το βίντεο-πρόμο της εκδήλωσης για να πάρετε μια πρόγευση από το τι σας περιμένει!

4. Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι ή Γαλαξείδι

Αξίζει να βρεθείτε στο όμορφο Γαλαξ(ε)ίδι την Καθαρά Δευτέρα για τα περίφημα «αλευρομουτζουρώματα»!

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το «μουντζούρωμα» και το «αλεύρωμα» με φούμο και αλεύρι αντίστοιχα! Η παραλία μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε πεδίο μάχης! Το έθιμο έχει τις ρίζες του στους Βυζαντινούς χρόνους οπότε οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους και γνώρισε μεγάλη ακμή την εποχή της ιστιοφόρου Ναυτιλίας (1840 και έκτοτε) οπότε τα ιστιοφόρα ταξίδευαν Μάρτιο-Νοέμβριο δίνοντας στα δρώμενα της Αποκριάς συγχρόνως και αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα!

5. Νάουσα

Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα της Ημαθίας

Στην όμορφη μακεδονική πόλη το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» κλέβει την παράσταση!

Το παραδοσιακό αυτό δρώμενο ξεκινά την 1η και συνεχίζεται μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Συμμετέχουν σ’ αυτό μόνο νεαροί άνδρες που μεταμφιέζονται σε Γεν(ν)ίτσαρους – με φουστανέλα, ασημένια κοσμήματα και κέρινο προσωπείο – και σε Μπούλες με φαρδιά φορέματα και εντυπωσιακό προσωπείο. Τα μπουλούκια γυρνούν στους δρόμους υπό τους ήχους του Ζαλιστού, με τον ζουρνά και το νταούλι να ακολουθούν την πομπή. Ο περίφημος ναουσαίικος οίνος ρέει άφθονος!

Tip: αξίζει μια επίσκεψη στα εργαστήρια των παραδοσιακών ενδυμασιών «Γενίτσαροι και Μπούλες» και «Κονάκι«. Θαυμάστε τα παραδοσιακά μακεδονίτικα σπίτια στις συνοικίες Αλώνια και Μεταμόρφωση καθώς και την αναπαλαιωμένη Δημοτική Βιβλιοθήκη με την επιγραφή «το φάρμακο της ψυχής».

6. Ξάνθη

Ξάνθη, Θράκη, Ελλάδα

Η Ξάνθη διοργανώνει το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βορείου Ελλάδος! Φέτος το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει θέμα «Έρωτας» (4-10 Μαρτιου 2019)!

Μετά τη μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση την Κυριακή της Αποκριάς αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο υπό τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα!

Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» (κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης), ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

7. Γιάννενα

Ιωάννινα, Ήπειρος

Παρακολουθήστε στα Ιωάννινα την αναβίωση του εθίμου «τζαμάλες», δηλαδή τις μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν, με το γλέντι να κρατάει μέχρι πρωίας! Στην κεντρική πλατεία στήνεται το γνωστό γαϊτανάκι.

8. Κοζάνη

Καρναβάλι,Ελλάδα

Μετά τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, το βράδυ σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι «φανοί»δηλαδή οι μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν! Το κρασί, τα «κιχιά», τα κεράσματα και τα «ξιανέντροπα» ή «νοικουκυρίσια» σκωπτικά τραγούδια δίνουν και παίρνουν!

9. Τύρναβος

Τσίπουρο

Το έθιμο «Μπουρανί» λαμβάνει χώρα την Καθαρά Δευτέρα, κάθε χρόνο, στον Τύρναβο. Αν επισκεφτείτε τον Τύρναβο μη ξαφνιαστείτε από τα «πειράγματα» εκείνης της ημέρας! Όσο για το τσίπουρο θα ρέει άφθονο!

10. Άμφισσα

Αποκριάτικο καρναβάλι, Ελλάδα

Εκτός από το καρναβάλι την Κυριακή, που καταλήγει σε γλέντι, ενδιαφέρον έχει η αναπαράσταση της «Νύχτας των Στοιχειών» το βράδυ του Σαββάτου. Τα στοιχειά περιπλανώνται στους δρόμους δημιουργώντας έτσι μια μυστηριακή ατμόσφαιρα!

Το έθιμο αναφέρεται στον παλιό μύθο κατά τον οποίον η Λενιώ, η αγαπημένη του Κωσταντή, σκοτώνεται από κεραυνό, στην πηγή της Χάρμαινας στα Ταμπάκικα. Εκείνος, μαθαίνοντας τον χαμό της πέφτει από το Κάστρο και στοιχειωμένος πια τριγυρνά στα καλντερίμια! Το Στοιχειό της Χάρμαινας είναι ο προστάτης των Ταμπάκηδων, κατεβαίνει τα σκαλιά του Αι-Νικόλα μαζί με άλλα εξωπραγματικά πλάσματα για να συναντηθεί με τα άλλα δύο Στοιχειά της Τέχολης και του Γκιριζιού στην Πλατεία Κεχαγιά, όπου θα παλέψουν! Επίσης οργανώνεται κυνήγι κρυμμένου θησαυρού!

11. Μεθώνη

Μεθώνη, νομός Μεσσήνης

Το Κάστρο της Μεθώνης και η μικρή κωμόπολη της είναι ένα όμορφο city break!

Εδώ αναβιώνει το έθιμο του «Κουτρούλη ο γάμος»! Ο καβαλλάριος (ιππότης) Ιωάννης Κουτρούλης, συγκατοίκησε με γυναίκα που είχε φύγει από το συζυγικό σπίτι μετά από σκάνδαλο. Η μη νόμιμη αυτή συγκατοίκηση τράβηξε την προσοχή της εκκλησίας, η οποία αφόρισε τη γυναίκα. Επί 17 χρόνια ο Κουτρούλης, παρά τη µεγάλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αγωνιζόταν να την παντρευτεί νόµιµα. Τελικά η γυναίκα παρουσίασε το διαζύγιο και έγινε το µυστήριο, το γλέντι κράτησε πολλές ημέρες! Πηγαίνετε κι εσείς ως καλεσμένοι στον γάμο!

12. Καλαμάτα

Μαρίνα στην Καλαμάτα

Το Καλαματιανό Καρναβάλι 2019 ετοιμάζεται για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, την τελετή λήξης, την απονομή βραβείων και τη μεγάλη συναυλία στην κεντρική πλατεία Βασ. Γεωργίου!

13. Ναύπλιο

Ναύπλιο

Ένα αναπλιώτικο καρναβάλι όπως παλιά!

Οι καρναβαλιστές πλημμυρίζουν την πόλη με χορούς και παιχνίδια και συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο στο ταξίδι του προς την καύση! Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις είναι πολλές και διάφορες, ενώ το Ναύπλιο είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου!

14. Κέρκυρα

Η πόλη της Κέρκυρας το βράδυ

Η Κερκυραϊκή Αποκριά ίσως δε μοιάζει με καμία άλλη και θυμίζει κάτι από Βενετία! Στην πόλη της Κέρκυρας οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν επηρεαστεί από την άφιξη των Βενετών και αυτό είναι εμφανές έως και τις μέρες μας.

15. Ζάκυνθος

Καρβάλι

Τα παραδοσιακά έθιμα εδώ είναι πολλά. Ωστόσο, είναι το ιστορικό σατιρικό δρώμενο «η κηδεία της μάσκας» που κλέβει την παράσταση στη Ζάκυνθο! Αξίζει ένα ταξιδάκι για μια διαφορετική αποκριάτικη εμπειρία!

ΠΗΓΗ:gr.skyscanner.com