Το πράσινο στη ζωή μας

Η πολιτική άποψη για την καθημερινότητα, είναι στις μέρες μας όχι πλέον μια απλή ανάγκη, αλλά μια επιτακτική υποχρέωση του καθενός πολίτη ξεχωριστά. Ο λόγος γίνεται για την κριτική αναζήτηση των σωστότερων εκείνων ενεργειών , που θα σηματοδοτούσαν μια καθημερινότητα με λιγότερα προβλήματα, καθώς και όσο γίνεται υψηλότερο επίπεδο ποιοτικής ζωής. Εξάλλου μια τέτοια στάση ζωής διδασκόμαστε μέσα από πολλά αρχαία κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων του παρελθόντος.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της προοπτικής  θ’ αναφερθώ στην ανάγκη να αυξηθεί το πράσινο στην πόλη μας , μιας και η Βέροια τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες αποψίλωσης της αυτοφυούς  βλάστησης, την οποία  κατείχε ως φυσική παρακαταθήκη μέσα στο πέρασμα του χρόνου,  προέκταση της ευνοούμενής της  θέσης από εδαφοκλιματική άποψη.

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη που εκπορεύονται σε μία πόλη από τη μέριμνα για αύξηση και επέκταση της φυλλικής  επιφάνειας,  σε ότι αφορά τη βλάστηση  μέσα στο χώρο της. Τα ψηλά δέντρα παρέχουν καθαρό οξυγόνο ενώ ταυτόχρονα απορροφούν  το διοξείδιο του άνθρακα καθώς και διάφορες άλλες βλαβερές και ρυπογόνες ουσίες που αιωρούνται στον αέρα της πόλης. Επίσης το πράσινο συμβάλλει ενεργά στην αισθητική του τοπίου, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως φυσική πηγή κλιματισμού κατά τις καυτές μέρες του καλοκαιριού, καταπολεμώντας παράλληλα την υψηλή ηχορύπανση που δημιουργείται. Εξάλλου στα κλαδιά των δέντρων φιλοξενούνται πλήθος πουλιά και έντομα, η παρουσία των οποίων μαζί με την ωραία αισθητική, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ψυχική ηρεμία και γαλήνη των ανθρώπων που ζουν μέσα σ’ ένα τέτοιο χώρο. Έτσι, ένας περίπατος σε μια κατάφυτη πόλη συμβάλει πολύ θετικά στην ανάπτυξη μιας εσωτερικής ψυχικά πληρότητας, η οποία με τη σειρά της σηματοδοτεί στην ψυχοσύνθεση του κάθε ανθρώπου, μια βαθιά βιωματική αίσθηση ύπαρξης πολιτισμού.

Η πόλη της Βέροιας τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σοβαρό περιορισμό ύπαρξης μεγάλων δέντρων στο κέντρο και στην περιφέρειά της, επειδή οι εκάστοτε κάθε φορά κυβερνώντες τοπικοί άρχοντες  δεν  διέθεταν την ανάλογη ευαισθησία προς την κατεύθυνση αυτή.

Πολλά σημεία της πόλης όπως οι πλατείες μικρές ή μεγάλες, οι παιδικές χαρές , διάφοροι κόμβοι καθώς και πολλά σημεία δεξιά κι αριστερά των δρόμων, θα μπορούσαν να φιλοξενούν τεράστια δέντρα πλατάνων, φλαμουριών και βελανιδιών, συμβάλλοντας έντονα στην ανάπτυξη ενός φυσικού κάλλους . Αυτή η προοπτική με τη σειρά της θα ευνοούσε  αναμφίβολα εκτός των άλλων και στην ανάπτυξη του τουρισμού με βέβαιη αύξηση της επισκεψιμότητας  και αυτονόητα στην καλύτερη οικονομία της αγοράς.

Μια τέτοια προοπτική για την πόλη μας καθώς και για τα χωριά τα οποία εντάσσονται σ’ αυτήν, διαφαίνεται μέσα απ’ το πρόγραμμα του υποψήφιου δήμαρχου Βέροιας κυρίου Ιωάννη Παπαγιάννη . Το όραμα για μια πόλη ομορφότερη, κρύβει αδιαμφισβήτητα πίσω του μια καλύτερη ποιότητα ζωής με το λιγότερο δυνατό άγχος και τις περισσότερες εγγυήσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Επειδή η ζωή μας είναι στα χέρια μας. Εμείς αποφασίζουμε. Εμείς αλλάζουμε το απολιθωμένο κατεστημένο που μας μαστίζει. Η ψήφος στον Ιωάννη Παπαγιάννη εγγυάται μια πολύπλευρη αλλαγή , με προοπτική για ένα αύριο εμποτισμένο μ ‘ ένα αλλιώτικο όραμα. Αυτό της αληθινής προόδου και ευημερίας.

 Δέλκος Αθανάσιος

Τεχν. Γεωπόνος-Δάσκαλος

Υποψήφιος Τοπικής κοινότητας Βέροιας

Με τον Ιωάννη Παπαγιάννη