Η Βέροια στο κατώφλι της τρίτης δεκαετιας του 21 αιώνα .Μια δεκαετία μεγάλων τουριστικών προκλήσεων

Πως θα σας φαινόταν, αν , κάποια στιγμή στο μέλλον , ελπίζω όχι μακρινό , η Βέροια γινόταν η πρώτη σε τουριστική επισκεψιμότητα πόλη της Μακεδονίας ; Εμένα , όχι απίθανο .Πραγματικά , έχει όλες τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο . Καταρχήν , μέσα στην πόλη της Βέροιας , μπορεί να εντυπωσιαστεί κάποιος από τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες (πάνω από 45) ,απόδειξη ότι η πόλη αποτελούσε θρησκευτικό κέντρο και περιφερειακή μητρόπολη της βυζαντινής αυτοκρατορίας .Ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών , μαζί με τα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής , την Παναγία Σουμελά και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου καθιστούν την Βέροια , το μεγαλύτερο θρησκευτικό προορισμό στην Βόρεια Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος .

Πέραν τούτου , η Βέροια αποτέλεσε μια πόλη , όπου δραστηριοποιούνταν, παλαιότερα ,πολύ Εβραίοι . Η εβραϊκή συνοικία βρίσκονταν στην περιοχή Μπαρμπούτα .Χαρακτηριστικό αξιοθέατο το πέτρινο κτίριο της παλιάς εβραϊκής συναγωγής ( Χάβρα) με τον πλούσιο και περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο ,μέσα στην οποία διασώζεται ακόμα το Μικβέ ( θρησκευτικός λουτρώνας).

Η Βέροια διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές ,καθώς έχει το προνόμιο να βρίσκεται χτισμένη στο πρόποδες του κατάφυτου όρους Βερμίου , όπου σημαντικό πόλο έλξης χειμερινού τουρισμού αποτελεί το Σέλι , που βρίσκεται σε υψόμετρο 1450 μ.,το οποίο διαθέτει το πρώτο οργανωμένο κέντρο χιονοδρομίας στην Ελλάδα . Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1934 , ως οργανωμένο κέντρο , χρονιά διοργάνωσης των πρώτων Πανελλήνιων αγώνων χιονοδρομίας . Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του κέντρου αποτελεί το σαλέ με την οξυγώνια σκεπή .

Σε απόσταση μόνο 13 χλμ . νότιοανατολικά της Βέροιας βρίσκεται η Βεργίνα , η οποία πιστεύεται ότι βρίσκεται στην θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, που έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977 ,όταν η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων και ανάμεσά τους ένα ταφικό μνημείο , που σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του αείμνηστου καθηγητή αρχαιολογίας , Μανώλη Ανδρόνικου , ανήκει στον Φίλιππο Β , πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου .

Σίγουρα , θα μπορούσαν να γίνουν αρκετές ακόμα παρεμβάσεις , ώστε να τονωθεί περαιτέρω η τουριστική κίνηση στην Βέροια . Για παράδειγμα ,θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο ποταμός Αλιάκμονας με την δημιουργία ενός πρότυπου οικολογικού-τουριστικού πάρκου με την ανάδειξη της χλωρίδας και της πανίδας και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και αθλητικών δραστηριοτήτων του τύπου extreme sports ( κανό-καγιάκ , ράφτινγκ , αναρριχήσεις στις βραχώδεις πλαγιές των Πιερίων όρων δίπλα από τις όχθες του) .

Θα μπορούσαν να δωθούν κίνητρα για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού σε ορεινές περιοχές και χωριά , που βρίσκονται εντός του δήμου Βέροιας ( πχ Ριζώματα , Σφηκιά , Δάσκιο ) , ώστε να ξαναζωντανέψουν αυτά τα πανέμορφα μέρη και να δωθεί η ευκαιρία στους τουρίστες να έρθουν κοντά στην φύση και να ανανεωθούν ψυχικά και σωματικά .

Επίσης , θα μπορούσε να αναδειχθεί η Βέροια και μέσω της γαστρονομίας , καθώς διαθέτει εκλεκτές πρώτες ύλες ( λαχανικά , φρούτα , ντόπια κρέατα ) , που παράγονται στην περιοχή μας ,και ,με την βοήθεια ικανών chef μαγείρων ,να δωθεί η δυνατότητα στους τουρίστες να απολαύσουν μοναδικές γεύσεις και εδέσματα που θα τους μείνουν αξέχαστα.

Συμπληρωματικά , θα μπορούσε να αναφέρει κανείς ότι η Βέροια έχει όλες τις δυνατότητες για να καταστεί κέντρο συνεδριακού τουρισμού . Ο συνδυασμός της προνομιακής τοποθεσίας της πόλης , καθώς βρίσκεται αρκετά κοντά στην συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη ,και το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος , θα μπορούσαν να την καταστήσουν μια πόλη όπου θα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να διαπραγματευτούν θέματα ιατρικά , θρησκευτικά , ιστορικά , κοινωνικοπολιτικά , περιβαλλοντικά , αθλητικά και άλλα .

Βέβαια , για να γίνουν όλα αυτά ,πρέπει να υπάρχει η συμπαράσταση και η ενεργός συμμετοχή της δημοτικής αρχής , που θα ενθαρρύνει την ανάληψη όλων εκείνων των πρωτουβουλιών και δράσεων για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας. Η Βέροια έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ξανά η βασίλισσα του Βορρά !

Κωνσταντίνος Ρούσος