Κοιμητήρια Βέροιας: εγκατάλειψη ή αναγέννηση;

Ο σεβασμός στην μνήμη των κεκοιμημένων αγαπημένων μας είναι ένας από τους σημαντικούς θεσμούς της θρησκείας και της πατρίδος μας διαχρονικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
 
Όμως η κατάσταση που επικρατεί ιδίως τον τελευταίο χρόνο στα κοιμητήρια της Βέροιας είναι κάτι παραπάνω από απρεπείς ως προς την μνήμη των κεκοιμημένων και η εγκατάλειψη σε συνάρτηση με την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και στάση των εκεί εργαζόμενων γεννά καθημερινώς την αγανάκτηση των καθημερινών ανθρώπων που επισκέπτονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
 
Με αυτές τις καταστάσεις και τα περιστατικά έρχονται αντιμέτωποι κατά τις επισκέψεις τους στα προσφιλή τους πρόσωπα χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους προς πάσα κατεύθυνση, καθώς τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνεχώς μεγαλώνουν, με τους υπευθύνους των κοιμητηρίων να είναι αγανακτισμένοι μα πιο πολύ ανήμποροι να κάνουν κάτι καθώς, υπεύθυνη για ζητήματα αυτά είναι η δημοτική αρχή και ως εκ τούτου εκείνοι δεν μπορούν  να επέμβουν.
 
Παρατηρείται  συνεχώς ότι από τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν στα κοιμητήρια, αλλά και από σκυλιά που έχουν οι γείτονες που ζουν έναντι των κοιμητηρίων και αφήνονται ελεύθερα για την ανάγκη τους, αφοδεύουν επάνω στα μνήματα και δημιουργείται μία κατάσταση που προσβάλει τους κεκοιμημένους.
Οι φασαρίες που γίνονται στα κοιμητήρια είναι καθημερινές με κύριο αποδέκτη τον ιερέα- υπεύθυνο και τους «κατά λόγο» μόνο φύλακες οι οποίοι απαξιωτικά απαντούν «τα παράπονά σας στο αρμόδιο τμήμα του δήμου», το οποίο είναι υπεύθυνο αλλά στην ουσία ανεύθυνο με τις απαράδεκτες και προκλητικές απαντήσεις που δίνει. Επίσης ομάδες ατόμων εμφανίζονται με μοναδικό σκοπό να κλέψουν από τα μνήματα κυρίως ότι μπρούτζινο υπάρχει και φυσικά τους επισκέπτες σε στιγμές που τους βρίσκουν ανυποψίαστους.
Ακόμη η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των εκεί εργαζόμενων οι οποίοι χωρίς το ανάλογο φιλοδώρημα δεν κάνουν τίποτα περισσότερα από αυτό που απαιτεί το καθημερινό τους ωράριο.
Τέλος τα γραφεία και το νεκροστάσιο εμφανίζουν την πλήρη εγκατάλειψη, σημεία που είναι στην ευθύνη των εργαζομένων αλλά κυρίως της υπεύθυνης δημοτικής αρχής.
 Τι μπορεί όμως να γίνει για την αντιμετώπιση των ως άνω προβλημάτων; Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει και η ανάλογη θέληση. Ενδεικτικά, σημειώνονται τα κάτωθι:
 1)Προκήρυξη διαγωνισμού ώστε εταιρεία φύλαξης να αναλάβει την φύλαξη και την παρακολούθηση του κοιμητηρίου, με ευθύνη το άνοιγμα του με την ανατολή του ηλίου και το κλείσιμο με την δύση του ηλίου. Δημιουργία δύο φυλακίων στην κύρια είσοδο από την άνω πλευρά και από την κάτω πλευρά της εκκλησίας. Παράλληλα, έλεγχος συνεχής από φύλακες της εταιρείας με περιπολίες σε όλο τον χώρο του κοιμητηρίου. Αυτό θα συμβάλει και στην φύλαξη του ιερού ναού, που ουκ ολίγες φορές, η τελευταία μάλιστα προσφάτως, έχει υποστεί κλοπές.
2)Άμεση επιδιόρθωση όλων των πυλών εισόδου κυρίως αυτής στην κάτω πλευρά που είναι χαλασμένες μονίμως ενώ η μία δεν κλείνει καθόλου.
3)Πλήρης αποκατάσταση του γραφείου των ιερέων, των υπαλλήλων και το νεκροστάσιου.
4) Οριοθέτηση των πραγματικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό το οποίο αξιολογείται ότι πληροί τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις. Διορισμός εποπτών, οι οποίοι θα προγραμματίζουν τις εβδομαδιαίες βάρδιες, θα ελέγχουν, θα αξιολογούν το προσωπικό, θα ελέγχουν την σωστή λειτουργία των κοιμητηρίων, θα ακούν τα παράπονά ή τις προτάσεις των πολιτών, θα συνεργάζονται με τον υπεύθυνο ιερέα του ιερού ναού, θα ελέγχουν την εταιρεία φύλαξης.
5)Αποκατάσταση των χώρων προσωπικής υγιεινής, η κατάσταση των οποίων  είναι σήμερα τραγική.
6)Ίδρυση χώρου στον οποίο θα γίνεται η ταφή των αβάφτιστων βρεφών, ο οποίος σήμερα είναι τραγικός και σχεδόν ανύπαρκτος.
7) Μεταφορά, εάν αυτό καταστεί δυνατόν, της υπηρεσίας που υπόκειται για τα κοιμητήρια και στεγάζεται σήμερα στο Δημαρχείο, στα κοιμητήρια.
8) Δημιουργία κάρτας ωραρίου εργασίας για όλους υπαλλήλους του κοιμητηρίου.
9)Επέκταση του οστεοφυλακίου το οποίο σήμερα μάλλον προσβάλει του κεκοιμημένους. Η  επέκταση του θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στον δήμο με τον κάθε χρόνο ενοικίασης θέσης.
 Σαρρηκωστής Αντώνης