Ανησυχητική η εγκληματικότητα στην Ημαθία

Δύο χρόνια πριν ήμουν αποσπασμένος στην Ημαθία και βρέθηκα τοποθετημένος να υπηρετώ ως δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας. Συγκεκριμένα είχα αναλάβει μια τάξη του σχολείου η οποία στεγαζόταν στο χωριό Άμμο.  Εκεί μαζί με τα παιδιά, μιας και υπήρχαν οι προϋποθέσεις (τεράστια σχολική αυλή) έκανα ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στα πλαίσια του οποίου είχαμε δημιουργήσει δικό μας λαχανόκηπο και πολλά δέντρα δασικά ( βελανιδιές ) και οπωροφόρα (καρυδιές, ροδακινιές , βερικοκιές , μηλιές, μουσμουλιές, κορομηλιές και κλήματα αμπέλου), τα οποία και φυτέψαμε μέσα στη σχολική αυλή.

Μέσα σε λίγο καιρό από τη στιγμή της φύτευσης παρατηρήσαμε κλοπές στα κηπευτικά μας πραγματοποιούμενες τις απογευματινές ώρες που το σχολείο ήταν κλειστό. Σε λίγο οι κλοπές επεκτάθηκαν και στα δέντρα που είχαμε φυτέψει.  Αξιοσημείωτο ήταν η μεγάλη απογοήτευση των μικρών μαθητών για τις κλοπές, η οποία ήταν ζωγραφισμένη συνεχώς στα αθώα προσωπάκια τους, εκφράζοντας έντονα εκτός από δυσαρέσκεια κι ένα σωρό ερωτηματικά. Οι κλοπές των δέντρων που φυτέψαμε συνεχίστηκαν και φέτος, ώστε αυτή τη στιγμή που σας γράφω  να μην υπάρχει κανένα δέντρο στη σχολική αυλή από όλα αυτά που είχαμε φυτέψει με τα παιδιά.

Παρόμοιο περιστατικό κλοπής μικρών  δενδρυλλίων ελιάς  που μόλις είχαν φυτευτεί σε χωράφι της περιοχής της Βέροιας , έχουμε πληροφορηθεί προσφάτως με μεγάλη αγανάκτηση.

Πριν από λίγες μέρες είχα παρκάρει το αυτοκίνητό μου στο δρόμο που διέρχεται κάτω από την ‘’Ελιά ‘’ στη χωμάτινη αλάνα που βρίσκεται μετά το γήπεδο του μπάσκετ μιας και δεν υπήρχε πουθενά αλλού ελεύθερος χώρος στάθμευσης. Όταν επέστρεψα μετά από μία ώρα, διαπίστωσα ότι στο αυτοκίνητό μου ήταν  σπασμένο το τζάμι του συνοδηγού καθώς και το πίσω φινιστρίνι. Στην απόπειρα κλοπής που έγινε δεν έλειψε τίποτα από το όχημα, διότι προφανώς  χτύπησε ο συναγερμός και οι κλέφτες τράπηκαν σε φυγή χωρίς να προλάβουν να πάρουν κάτι, προκαλώντας μόνο υλικές φθορές. Αμέσως κάλεσα την αστυνομία η οποία αφού επιλήφθηκε της υπόθεσης με ενημέρωσε για κλοπές σε αυτοκίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές της Βέροιας με συχνότητα σχεδόν καθημερινή. Εξάλλου στη γύρω περιοχή μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κανείς θρυμματισμένα  γυαλιά   από σπασμένα τζάμια αυτοκινήτων.

Διερωτώμαι λοιπόν ύστερα από τα παραπάνω περιστατικά, καθώς και από πάρα πολλά άλλα παρόμοια γεγονότα που συμβαίνουν συνεχώς στην κοινωνία της Βέροιας (όλοι γνωρίζουν την έκταση του προβλήματος), ποια είναι η θέση της δημοτικής αρχής της πόλης στα πλαίσια της προσπάθειας επίλυσης και αποφυγής τέτοιων περιστατικών. Κι αν δεν είναι αυτά προβλήματα που χρειάζονται  άμεσης  επίλυσης, τότε τι έχει προτεραιότητα περισσότερο από την αίσθηση ασφάλειας του πολίτη; Πώς είναι δυνατόν εν έτη 2019, έχοντας τόσα μέσα στη διάθεσή μας ( κάμερες, φωτισμούς, συνεχή αστυνομική παρουσία κτλ), να υπάρχει στη Βέροια τέτοια εγκληματικότητα σε βάρος της περιουσίας των πολιτών και μάλιστα καθώς φαίνεται, να δρα ανενόχλητη καθημερινά προκαλώντας συνεχή οργή και αγανάκτηση;

Η θέση του δήμου απέναντι στο ζήτημα των κλοπών θα πρέπει να είναι θέση συνεργασίας και δράσης. Ο δήμος έχει την υποχρέωση να συνεργάζεται διαρκώς και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την αστυνομία, προκειμένου να διασφαλίζεται  η πλήρης  καταστολή και αποφυγή οποιασδήποτε παράνομης ενέργειας ,  η οποία θα  έθετε σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο τις περιουσίες των πολιτών. Αυτό με τη σειρά του θα σηματοδοτούσε την ποθούμενη αίσθηση ασφάλειας που δικαιούται  να βιώνει ο κάθε Βεροιώτης μέσα στο χώρο που ζει και εργάζεται.

Σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα έρχεται να τοποθετηθεί η παράταξη του υποψήφιου δημάρχου κ. Ιωάννη Παπαγιάννη, που δεσμεύεται εκτός των άλλων, να δρομολογήσει τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες , οι οποίες σε συνεργασία με την αστυνομία της Βέροιας, να δημιουργήσουν τις προδιαγραφές μιας πόλης με τη μικρότερη δυνατή εγκληματικότητα στην Ελλάδα. Ο δήμος της Βέροιας χρειάζεται δουλειά. Χρειάζεται ανθρώπους να νοιάζονται πραγματικά, ενώ ταυτόχρονα να διαθέτουν και την πρακτική γνώση ώστε να μπορούν να λύνουν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας. Η ψήφο στην παράταξη του κ. Ιωάννη Παπαγιάννη δεν δίνει την εγγύηση απλώς μιας υπόσχεσης. Δίνει τη βεβαιότητα μιας πραγματικής αλλαγής. Μιας αλλαγής προσανατολισμένης σε ένα μοναδικό στόχο, αυτό της προόδου και της ευημερίας των πολιτών της Βέροιας. Σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές δίνουμε την ευκαιρία στο δικαίωμά μας για ένα καλύτερο αύριο. Ψηφίζουμε Γιάννη Παπαγιάννη , επειδή το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε  στους συνανθρώπους μας αλλά πάνω από όλα το οφείλουμε  στα νέα παιδιά που περιμένουν από εμάς. Ας μην τα απογοητεύσουμε.

 

Δέλκος Αθανάσιος

Τεχν. Γεωπόνος-Δάσκαλος

Υποψήφιος Σύμβουλος Κοινότητας Βέροιας

Δικαίωμα για Νέα Βέροια

Με τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Ιωάννη Παπαγιάννη