Μήνυμα Γιάννη Παπαγιάννη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

«‘Το Ολοκαύτωμα πριν το Ολοκαύτωμα’ όπως έχει εύστοχα χαρακτηριστεί η Γενοκτονία των Αρμενίων, αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, ένα φρικτό, αριστοτεχνικά οργανωμένο έγκλημα που δεν μας επιτρέπεται ποτέ να ξεχάσουμε. Σαν σήμερα, πριν 104 χρόνια, στις 24 Απριλίου του 1915, ξεκίνησε η μαρτυρική πορεία των Αρμενίων προς το δικό τους Γολγοθά, μπήκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο εθνοκάθαρσης που θα εφαρμοζόταν σε μερικά χρόνια και στον Ελληνισμό της Ανατολής.

Η εξόντωση ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων αποτελεί διαχρονικά όνειδος για τους γείτονες μας που εξακολουθούν μέχρι σήμερα πεισματικά να τα βρουν με το παρελθόν τους. Το Αρμενικό Έθνος όπως και οι πρόγονοι μας Mικρασιάτες και Πόντιοι  σύρθηκε σε εξορίες, υπέστη δολοφονίες, βιασμούς, λεηλασίες, γνώρισε τον τρόμο. Σταυρώθηκε, αλλά αναστήθηκε.

Δεν ξεχνάμε, τιμούμε τους ένδοξους και ηρωικούς προγόνους μας. Χαιρετίζουμε τη δραστήρια αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα για την καταλυτική συμβολή της στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Έχουμε πολλά να διδαχθούμε από τους Αρμένιους και πρώτα το πώς μια μικρή χώρα όπως η Αρμενία πέτυχε την αναγνώριση της Γενοκτονίας από δεκάδες κράτη, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Γαλλίας.

Αιωνία η μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και των αδελφών μας Αρμενίων.

Αθάνατοι!

 

Ιωάννης Μ. Παπαγιάννης

Υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας

«Δικαίωμα για νέα Βέροια»