Δηλώσεις «φωτιά» του Γιάνη Βαρουφάκη!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση συναίνεσε στο 5ο μνημόνιο.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του υπουργού Οικονομικών, εξαπολύει με δήλωσή του τη Δευτέρα ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι την περασμένη Πέμπτη 11 Ιουνίου ο κ. Σταϊκούρας, όχι μόνο είπε «ναι» στην αβάστακτη λιτότητα που απαιτεί η μείωση του κρατικού ελλείμματος το 2021, αλλά «έφθασε να πει ναι στην ακόμα πιο αβάσταχτη λιτότητα που απαιτεί ένα …πρωτογενές πλεόνασμα το 2021».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ουσιαστικά «η κυβέρνηση Μητσοτάκη συναίνεσε επισήμως στο 5ο Μνημόνιο» επικαλούμενος τη δήλωση του Eurogroup της 11ης Ιουνίου που, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «…περιμένουμε ένα πρωτογενές έλλειμμα το 2020, πριν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2021».

Επίσης, υπενθυμίζει την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής όταν στις 29 Μαίου, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, προειδοποίησε: «Όταν θα έρθουν και θα σας επιβάλουν την μείωση του κρατικού ελλείμματος από ένα δυσθεώρητο -15%, -10% στο -3%, εσείς τι θα κάνετε; Θα πείτε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ πάλι; Δηλώστε το αυτή τη στιγμή. Πείτε ότι εμείς πιστεύουμε πως ο ευρωπαϊσμός απαιτεί να πούμε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Πείτε το!»

Ακόμη ο κ. Βαρουοφάκης θέτει το ερώτημα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών αν γνωρίζουν τι έκαναν και προσθέτει: «Είναι δυνατόν να δεσμευτήκατε να πετύχετε από το 2021 κιόλας πρωτογενές πλεόνασμα; Δηλαδή, να επιβάλετε στον άμοιρο αυτό λαό λιτότητα χειρότερη και από εκείνη της περιόδου του 2010-2012; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα το 2021. Με τί ανταλλάγματα;».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 παραπέμπει στην διακήρυξη του κόμματός του που είχε προβλέψει ότι «το 5o Μνημόνιο είναι προ των πυλών». Σημειώνει,τέλος, ότι «μόνο μια Δημοκρατική Επανάσταση μπορεί το αποτρέψει, όχι άλλη μια κυβερνητική εναλλαγή που απλώς θα νομιμοποιήσει το 5ο Μνημόνιο με «προοδευτικό» πρόσημο. Αντίθετα με το 2010, το 2020 δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγνοιας.Σήμερα έχουμε υποχρέωση να οργανώσουμε την παλλαϊκή συστράτευση γύρω από βασικούς άξονες ανατροπής των σχεδίων της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού».

Πηγή: news247.gr

https://www.news247.gr/politiki/varoyfakis-se-staikoyra-eipate-pali-nai-se-ola.7661742.html