Διαμαρτυρίες των ανθρώπων του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα!

Μπάχαλο με ουρές χιλιομέτρων. Το χάος δημιουργήθηκε όταν προχθές, κι ενώ εκατοντάδες Σέρβοι τουρίστες ξεκινούσαν για την Ελλάδα, δημοσιευόταν ΦΕΚ με το οποίο παρατεινόταν μέχρι και τις 30 Ιουνίου η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας υπηκόων τρίτων χωρών πλην των κρατών της Ε.Ε. και της Συμφωνίας Σένγκεν ● Οι διαμαρτυρίες των ανθρώπων του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα ανάγκασαν σε παρέμβαση τον πρωθυπουργό.

Η έκρηξη διαμαρτυριών των ξενοδόχων, ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων και όλων των ανθρώπων του τουρισμού σε Πιερία, Ημαθία, Χαλκιδική άνοιξε από χθες τα σύνορα και «απονεύρωσε» σιωπηλά τη Συνθήκη Σένγκεν για τους Σέρβους τουρίστες, οι οποίοι μέσω Βουλγαρίας και τελωνείου Προμαχώνα από χθες περνάνε στη χώρα.

Χρειάστηκε όμως, όπως λέγεται, η παρέμβαση του πρωθυπουργού, καθώς οι άνθρωποι της Βόρειας Ελλάδας που ζουν από τους Βαλκάνιους τουρίστες ήταν κυριολεκτικά σε κατάσταση βρασμού και οργής. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα και τέσσερα λεωφορεία με οργανωμένα γκρουπ Σέρβων τουριστών είχαν σχηματίσει ουρά την περασμένη Κυριακή που έφτασε ακόμη και τα είκοσι χιλιόμετρα!

Η χαώδης κατάσταση δημιουργήθηκε καθώς προχθές κι ενώ εκατοντάδες τουρίστες ξεκινούσαν για την Ελλάδα, δημοσιευόταν ΦΕΚ με το οποίο παρατεινόταν μέχρι και τις 30 Ιουνίου η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. «Από τις 9 Ιουνίου ρωτούσαμε εγγράφως το υπουργείο Τουρισμού και κάθε άλλο αρμόδιο τι θα γίνει με τους Σέρβους. Ούτε καν καταδέχτηκαν να μας απαντήσουν. Τα παράπονά μας είναι πολύ μεγάλα. Οι αστοχίες πολλές», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης. Οπως λέει, «όλη την Κυριακή τηλεφωνούσαμε σε κάθε πολιτικό πρόσωπο που μπορείτε να φανταστείτε προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα. Ας μας εξηγήσουν από το υπουργείο ή την κυβέρνηση γιατί μας τρέλαναν στα πρωτόκολλα ασφαλείας αν δεν πρόκειται να έχουμε τουρίστες; Για ποιους θα πάρουμε τα μέτρα, για ποιους έγιναν οι τηλεδιασκέψεις και τα σεμινάρια;».

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου, που μιλούσε για «αλλαγή στο 90ό λεπτό», ότι δεν είχαν ενημέρωση και ότι οι Σέρβοι ύστερα από αυτά γύριζαν πίσω. Η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά, έκανε λόγο για «μεγάλη δυσφήμηση ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα». Το κλίμα ήταν πλέον εκρηκτικό και χθες το πρωί, προκειμένου να αποσοβηθούν τα χειρότερα, η Συνθήκη Σένγκεν «αποσύρθηκε» και τα σύνορα άνοιξαν για τους Σέρβους.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χθες από τη Θεσσαλονίκη προσπαθούσε να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί δηλώνοντας στην εφημερίδα «Μακεδονία» πως «κάναμε μια προσπάθεια (!) να λυθεί το ζήτημα, γιατί υπήρχε πολύς κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στα σύνορα και τελικά αναμένεται να περάσουν στην Ελλάδα» (!) και ότι «δίνεται λύση τελικά, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κιόλας, για να λυθεί αυτό το ζήτημα». Αν το θέμα επρόκειτο να λυθεί βράδυ Δευτέρας, αναπάντητο μένει το ερώτημα γιατί το πρόβλημα δημιουργήθηκε την Κυριακή…

Τι σημαίνουν όλα αυτά και τι συνέπειες μπορεί να έχει το «μπάχαλο»; «Στη Σερβία επικράτησε πανικός, λάβαμε όχι μόνο δυσάρεστα αλλά και υβριστικά μηνύματα, μας έλεγαν με δυο λόγια ότι εφόσον είναι έτσι τα πράγματα θα πάνε αλλού», μας λέει ο κ. Βεϊδαμενίδης, που τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν μας βοηθάει ο κ. Θεοχάρης, φοβόμαστε πλέον μη χάσουμε τον Ιούλιο, εμείς ζούμε δεκαετίες από τους τουρίστες των Βαλκανίων, αν κλείσει αυτή η αγορά τελειώσαμε».

Πιερία, Χαλκιδική, Ημαθία, Θάσος και Θεσσαλονίκη (Ασπροβάλτα, Σταυρός) είναι σε αναστάτωση καθώς φαίνεται ότι στην κυβέρνηση λειτουργούν σπασμωδικά, ασυντόνιστα και χωρίς σχέδιο. Κι όλοι εύχονται μετά τον κορονοϊό να μη δώσει το τελικό χτύπημα η επιτελική ανοργανωσιά…

Πηγή: efsyn.gr

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/248081_i-aganaktisi-anoixe-ta-synora