Ένα από τα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι το μελομακάρονο. Ένας από τους πρωταγωνιστές στην διαμάχη μεταξύ μελομακάρονου και κουραμπιέ, και με φανατικούς θαυμαστές και στις δύο πλευρές, δεν υπάρχει κάποιος που να μην αγαπάει τα μελομακάρονα.
Η ιεροτελεστία του μελομακάρονου ξεκινάει από την στιγμή της επιλογής των υλικών μέχρι το ζύμωμα και το σιρόπιασμα τους. Για αυτό πάμε να δούμε μία εύκολη συνταγή για πεντανόστιμα μελομακάρονα.
20′ Προετοιμασία
20′ Ψήσιμο/30′ Αναμονή
2 κιλά
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 1/2 κιλό ελαιόλαδο ελαφρύ
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 200 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα, για πασπάλισμα
Σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. μέλι
- 500 γρ. νερό
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
- χυμός από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
- Για τα εύκολα μελομακάρονα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, στον αέρα, και στρώνουμε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα.
- Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα ξύσματα.
- Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τη ρίχνουμε στο μείγμα του μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κονιάκ και ζυμώνουμε ελαφρά.
- Πλάθουμε μικρά ισομεγέθη μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα. Κάνουμε στην επιφάνειά τους το χαρακτηριστικό σχέδιο «πλέγμα» με ένα πιρούνι.
- Τα ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά. Οταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Σιρόπι
- Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
- Ξαφρίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σιρόπιασμα + σερβίρισμα
- Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιούμε τρυπητή κουτάλα.
- Τακτοποιούμε τα μελομακάρονα σε μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Μυστικά
- Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε το ελαιόλαδο με σπορέλαιο.
- Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, μόλις το αλεύρι απορροφηθεί σταματάμε το ζύμωμα.
- Το σχεδιάκι στην επιφάνεια βοηθάει για να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.
- Δεν χρειάζεται να σιροπιάσουμε αμέσως όλα τα μελομακάρονα. Μπορούμε να τα αφήσουμε να κρυώσουν και να τα αποθηκεύσουμε σε τάπερ. Ζεσταίνουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε όποτε θέλουμε φρέσκα μελομακάρονα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 11.