Κέικ κακάο της Σαρακοστής από την Άννα Κουστένη ιδιοκτήτρια του «Αρχοντικού Δεληγιάννη» Δημητσάνα.
ΥΛΙΚΑ
¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 ½ φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
3 κουταλιές της σούπας κακάο
2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή
2 φλιτζάνια νερό
2 βανίλιες
3 κ. σ. μηλόξυδο
1 κ. σ. κοφτή μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο για την φόρμα
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι , το κακάο και τη σόδα .
Ενσωματώνουμε τις βανίλιες και το αλάτι . Στο κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υγρά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο – λίγο το μίγμα με το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε μέχρι να ανακατευθούν καλά.
Δεν πρέπει να δουλέψουμε πολύ το μίγμα παρά μόνο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αλείφουμε με ελαιόλαδο την φόρμα του κέικ και την πασπαλίζουμε με αλεύρι παντού . Αφαιρούμε όσο περισσέψει .
Ψήνουμε για σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Τσεκάρουμε το κέικ τρυποντάς το ελαφρά με ένα μαχαίρι αν δεν κολλήσει επάνω το ζυμάρι το κέικ είναι έτοιμο .
Προαιρετικά όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη .
Προέλευση: www.emvolos.gr